Archívum : Zabálják csak a gazdagok a svábbogarat! |
Zabálják csak a gazdagok a svábbogarat!
2011.10.08. 22:31
Amikor ezt a cikket elolvastam, döbbenten néztem rá a naptárra: átaludtam volna teljes hónapokat? Április elseje van, és ez egy rossz vicc? Aztán rádöbbentem, hogy nem, a naptárral semmi gond: szeptember 7-e van! Az EU nagyurai akarnak "mindössze" cserebogarat meg mindenféle csúszómászót lenyomni a torkunkon. de ezt a békát már nem nyeljük le! Azok, akik a tisztességes emberek táljából még a normális ételeket is ki akarják lopni különféle indokokkal, azok megkaphatják, hogy a zárt, védett helyen, ahová a Forradalom juttatja őket, rászorulhatnak némi rovarcsemegére...
Milliókból szoktatna át minket az unió a rovarevésre
A legtöbben megdöbbentünk azokon a tévés valóságshow-műsorokon, amelyekben kötelező feladványként szerepelt különféle rovarok, például sült sáskák elfogyasztása. Nos, a táplálkozás-szakértők szerint nincs ebben semmi kivetnivaló. Van, akinek jól jöhet, pontosabban jól eshet, mondjuk egy skorpióból készült leves – habár e halálos csípésű rovar előfordulása szerencsére nálunk elég ritka, ezért valószínűleg a drága különlegességek közé tartozna. A tárgyra térve: eléggé meglepő több brit lapnak azon híradása, miszerint hamarosan eurómilliókat költenek a táplálkozásunkért felelős uniós hivatalnokok arra, hogy ösztönözzék az átlagembereket a rovarok fogyasztására.
A hírt olvasva nekünk rögtön beugrott a sonka- és kolbászfüstölők átalakításának alprojektje, mondjuk cserebogárfüstölőkké – természetesen uniós pénzforrásból való támogatással. Brit értesülések szerint a részleges rovarevésre való áttérés terve pontosan 2,65 millió fontjába, cirka 818 millió forintjába kerül az európai közösség adófizető polgárainak. Ennyit ajánlott fel az Európai Bizottság a gasztroprojekt támogatására.
Vajon milyen érvek szólnak amellett, hogy rovarevők legyünk? A komoly indokok elég sokat nyomnak a latban: először is a ránk leselkedő esetleges élelmiszerválság, majd a környezetvédelem problematikája jön számításba. Ezt követi a rovarok bőséges kínálata, kalcium- és fehérjegazdagsága, s alacsony zsírtartalma. Természetesen a vezető érv az olcsóságuk, könnyű hozzáférhetőségük. Persze egyelőre a biológiai egyensúly felbomlására senki sem gondol, pedig bőven vannak a madár- és állatvilágban rovarokkal táplálkozók.
A ránk váró „kulináris forradalom” egyik előkészítője, az Egyesült Királyság Élelmiszer Szabványok Ügynöksége (Food Standards Agency) azt a feladatot kapta, hogy vizsgálja és határozza meg, miként lehet felhasználni a rovarokat népszerű élelemként. Egyébként a kutatási eredmények valóban a rovarok „fogyasztásának” hasznossága mellett szólnak: például a szöcske 20 százalék proteint, s csupán 6 százalék zsírt tartalmaz, míg ezzel szemben a darált hús zsírtartalma 18, proteinbősége pedig 24 százalék.
A szakértőknek azonban tovább kell kutatni, milyen fehérjéket tartalmaznak a különböző rovarok és a különféle allergiabetegeknek ajánlhatók-e táplálékként. A hollandiai Wageningen Egyetem professzora, Marcel Dicke elképzelhetőnek tartja, hogy 2020-ban már a szupermarketekben is vásárolhatunk majd rovarokat élelemként. Nassolhatjuk majd a selyemhernyó lárváját vagy „kiszolgált” méheket adhatunk hozzá mártásunkhoz. A tudós ezt azért is tartja lehetségesnek, mert úgy véli, még nem is olyan régen idegen volt számunkra például a sushi fogyasztása, ma pedig hozzátartozik az európai éttermek és otthonok kedvelt fogásaihoz.
Forrás: hvg.hu
|